Perfectionisme productiviteit

Perfectionisme productiviteit | Perfectionisme wordt vaak gedreven door het streven naar uitmuntendheid, maar het kan zelfsaboterend zijn. Er zijn drie grote fouten die de productiviteit van perfectionisten negatief beïnvloeden. Ten eerste zijn ze vaak niet in staat om een ​​beslissing als onbelangrijk aan te merken. Waardoor ze niet snel kunnen handelen of delegeren. Ten tweede voelen ze zich moreel verplicht om te veel te leveren. Ten derde klampen ze zich vast aan gewoonten die hen misschien niet meer dienen. Bewustwording is de eerste stap in het overwinnen van deze problemen. Perfectionisten kunnen ook nieuwe oordelen ontwikkelen. Denk hierbij aan: “als ik drie keer over deze keuze heb nagedacht, zal ik bellen en doorgaan”, gebieden uitkiezen waarin te veel wordt geleverd en gebieden waarin aan de verwachtingen kan worden voldaan, en het herzien van toezeggingen aan zorg dat ze nog bruikbaar zijn.

Productiviteit gaat niet over meer gedaan krijgen. Het gaat erom wat je gedaan krijgt. Drie aspecten van perfectionisme kunnen van invloed zijn op je vermogen om prioriteiten te stellen voor de belangrijkste taken.

Perfectionisme productiviteit

Je aarzelt om beslissingen als ‘onbelangrijk’ te bestempelen.

Er is een argument dat je voor onbelangrijke beslissingen ofwel snel moet beslissen of de beslissing moet uitbesteden.
Maar perfectionisten vinden het moeilijk om beslissingen als onbelangrijk aan te merken. Ze hebben graag alles onder controle. Waarom? Omdat onvolkomenheden hen meer storen dan andere mensen. Als er iets misgaat, kunnen perfectionisten explosieve frustratie of een knagend gevoel van irritatie voelen dat moeilijk te negeren is. En dat risico willen ze niet nemen.

Soms zijn perfectionisten zo gewend aan micromanaging dat het niet eens bij hen opkomt dat een beslissing onbelangrijk is. Ze zijn er blind voor. Gewoonlijk en automatisch classificeren ze alles als hun volledige inspanning waard.

Oplossing: in het moderne leven kan beslissingsmoeheid intens zijn. Een perfectionist kan leren het heerlijk te vinden om de controle over sommige keuzes op te geven. Als hij of zij aandacht schenkt aan hoe goed het voelt om verlost te zijn van de last van het nemen van beslissingen. Probeer nieuwe oordelen te gebruiken om snel te beslissen of te delegeren. Met de verwachting dat je over het algemeen veel snellere en redelijk goede beslissingen zult nemen, maar niet perfecte. Een van mijn nieuwe oordelen is bijvoorbeeld: als ik er drie keer over heb nagedacht om iets te doen, ga ik door. En doe ik het zonder verder na te denken. Zie deze tweet voor een handige besluitvormingsmatrix.

Je voelt je moreel verplicht om te veel te leveren.

De overtuiging dat je in elke situatie verwachtingen moet overtreffen, kan zich op veel manieren manifesteren.
Stel dat iemand aanbiedt je € 1.000 te betalen voor een dienst. Als je een perfectionist bent, lijkt het misschien niet genoeg om € 1.000 aan waarde te bieden. Je denkt misschien dat je moet geven waar je concurrenten € 1.500 voor vragen omdat je beter wilt presteren. Je denkt: “Als ik niet overlever, lever ik onder.”

Of als je van mening bent dat 24 uur een respectabele termijn is om op de e-mail van een collega te reageren, kun je je eigen lat binnen zes uur stellen. Het belangrijkste punt is dat je gelooft dat wat over het algemeen redelijk is, niet op je van toepassing is, en dat je eigen standaard anders moet zijn.

Soms komt deze manier van denken voort uit het willen van een buitensporig kussen; je denkt bijvoorbeeld “als ik ernaar streef om 1,5X of 2X waarde te leveren voor alle diensten die ik lever, dan zal ik nooit onderleveren.” Het kan ook worden veroorzaakt door angst, onzekerheid of het imposter-syndroom; je denkt bijvoorbeeld dat de enige manier om te voorkomen dat iemand teleurgesteld of ongelukkig met je wordt, is door altijd de verwachtingen te overtreffen. Perfectionisten denken soms ook dat er catastrofale gevolgen zullen zijn als ze niet te veel presteren; Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen dat een klant niet met hen wil samenwerken als ze een dag nodig hebben om een e-mailverzoek te beantwoorden, zelfs als het een niet-dringende vraag is en ze met al het andere tevreden zijn.

Oplossing 1 perfectionisme productiviteit

Maak een plan voor hoe je je koers corrigeert als je deze denkpatronen opmerkt. Begrijp wat het je kost om altijd te streven naar outperformance. Waar heb je nog meer tijd, energie, aandacht en wilskracht voor? Misschien je eigen gezondheid, je grote doelen of je gezin. Als je inschat dat de kosten aanzienlijk zijn, probeer dan een vuistregel te hebben voor wanneer je te veel levert. Je zou bijvoorbeeld kunnen besluiten dat je in drie van de tien situaties waarin je de drang hebt om dat te doen, je dat ook zult doen, maar niet in de andere zeven.

Situatiespecifieke gewoonten kunnen je ook helpen. Als een verslaggever me bijvoorbeeld meer dan zes vragen stuurt voor een artikel waaraan ze werken, beantwoord ik over het algemeen een stuk of zes vragen in detail en beantwoord ik de andere minimaal of sla ik over. (Ik geef waarschijnlijk betere antwoorden met deze strategie omdat ik me concentreer op de gebieden waarop ik de meest interessante dingen te zeggen heb.)

Je raakt overmatig geïrriteerd als je niet 100% in overeenstemming bent met goede gewoonten.

Wanneer perfectionisten nieuwe gewoonten willen aannemen, hebben ze de neiging om in een van de drie categorieën te vallen. Ze bijten meer af dan ze kunnen kauwen en hun plannen zijn te zwaar om te beheren; ze vermijden om aan een gewoonte te beginnen, tenzij ze er 100% zeker van zijn dat ze elke dag hun doel kunnen bereiken, wat leidt tot uitstelgedrag; of ze nemen alleen die gewoonten over waar ze zich hoe dan ook aan kunnen houden.

Flexibiliteit is een kenmerk van psychische gezondheid. Je moet de capaciteit hebben om een dag vrij te nemen van de sportschool als je ziek bent of net een late vlucht hebt verlaten, zelfs als dat betekent dat je een reeks moet doorbreken. Je zou ook in staat moeten zijn om af te stappen van gewoontes die ooit belangrijk waren voor je productiviteit of ontwikkeling van vaardigheden, maar dat je bent ontgroeid. Misschien heb je als beginnende blogger gezworen om altijd drie keer per week te posten, maar nu raak je uitgeput of, als nieuwe vastgoedinvesteerder, woonde je altijd een maandelijkse bijeenkomst bij, maar nu haal je er weinig uit.

Soms lijkt het meer gedisciplineerde gedrag (afwijkend van een ingesleten gewoonte of gedragspatroon) op het minder gedisciplineerde gedrag (pauze nemen). Maar wanneer conventionele zelfdiscipline dwang wordt, kunnen perfectionisten er juist door worden tegengehouden.

Oplossing 2 perfectionisme productiviteit

Zorg voor een mechanisme om te controleren of je niet vasthoudt aan een gewoonte alleen maar omdat je aanbidt op het altaar van zelfdiscipline. Als je in twee jaar (of een andere gewoonte) nog nooit een training hebt gemist, is het waarschijnlijk dat er dagen waren waarop het niet het beste gebruik van je tijd was. Bekijk regelmatig de alternatieve kosten van alle activiteiten of gedragingen die je ijverig uitvoert om er zeker van te zijn dat ze op dit moment het beste gebruik maken van je fysieke en mentale energie.

Perfectionisme wordt vaak gedreven door het streven naar uitmuntendheid, maar het kan zelfsaboterend zijn als het leidt tot suboptimaal gedrag, zoals het voortzetten van gewoonten die hun nut te boven gaan, te veel presteren als dat niet nodig is, of het overdenken van elke beslissing die je neemt.

Neem contact op over perfectionisme productiviteit

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Mocht je er nou niet uitkomen, neem dan vrijblijvend contact op met Hazeleger Coaching.

Lees ook over perfectionisme productiviteit