Perfectionisme overwinnen

Perfectionisme is op de lange termijn behoorlijk vermoeiend. En vooral verspilde moeite. Hoe kun je perfectionisme overwinnen, lees je hier.

Goed is niet goed genoeg voor jou. Je geeft niet op totdat alles perfect is. Dit kan op den duur behoorlijk vermoeiend zijn en je veel kracht en energie kosten. Maar niemand is honderd procent perfect! Als je je verwachtingen van jezelf en de mensen om je heen verlaagt, kun je veel meer ontspannen door het leven gaan. Hier geven we je een paar tips over perfectionisme overwinnen.

Perfectionisme overwinnen

Waarom willen we echt perfect zijn?

Van alle kanten worden we ertoe gebracht te geloven dat de wereld perfect is. Op televisie, in advertenties, op sociale media, in het gezin, onder vrienden. Zulke geïdealiseerde rolmodellen bevorderen perfectionisme. Omdat we net zo mooi, succesvol en gelukkig willen zijn als zij.

Vaak merkten we al in onze kindertijd perfectionisme van onze ouders. Opvoeden wordt vaak overgeheveld naar de eigen levensstijl en verwachtingen. Als de ouders uiterlijk een perfect huwelijk en een smetteloos huishouden hadden, hebben wij dat ook. We waren in staat om erkenning en lof te verdienen door onze hoge prestaties. Maar angst voor kritiek drijft velen er ook toe perfect te willen zijn.

Daarom bepalen hoge eisen het leven van perfectionisten. In een partnerschap, in het opvoeden van kinderen, in het werk. Alles moet kloppen en voldoen aan de eisen. Om dit te bereiken, proberen perfectionisten controle te hebben over alle gebieden van het leven. En dat kan natuurlijk helemaal niet.

Waarom zijn perfectionisten vaak ongelukkig?

De meeste perfectionisten zien er niets verkeerds in om altijd en overal hun best te doen en hetzelfde van anderen te vragen. Maar het voortdurend streven naar het ideaal kan erg energieverslindend zijn. Want in principe bestaat het doel van 100% perfect niet. Het ligt buiten je bereik. En toch geven perfectionisten niet eerst op. Zelfs als ze op hun best presteren en de ambitieuze doelen bereiken, zijn ze nooit echt tevreden. En vaak zelfs met de ambitie om nog meer perfect dan perfect te willen zijn. Daar word je op den duur niet gelukkig van. Integendeel.

Het probleem is dat je met je perfectionisme jezelf en je omgeving onder grote druk zet. Tevredenheid en rust worden meestal verwaarloosd als evenwicht. Met alle streven en alle succes zijn perfectionisten vaak ongelukkig met zichzelf en hun leven. Dat zou makkelijk veranderd kunnen worden.

8 manieren van perfectionisme overwinnen

Perfectionisme heeft weinig gemeen met de werkelijkheid. Omdat mensen in het echte leven fouten maken en niet het perfecte leven leiden die reclame en de media ons laten zien. Alle mensen gaan door diepten en falen soms. Dit is allemaal volkomen normaal. Je moet dit keer op keer in gedachten houden. Om langzaam van je perfectionisme af te komen, kun je deze tips en coach methoden proberen:

Lagere eisen

Je stelt hoge eisen aan jezelf en verwacht daarom dat anderen jouw perfectionisme evenaren. Jij en je naasten komen hierdoor onnodig onder druk te staan. Veel dingen zouden bijna vanzelf kunnen gaan. Als jij je eisen zou verlagen van extreem hoog naar normaal.

Heeft je kind het niet goed gedaan op school? Geen probleem. Het belangrijkste is dat het doorgaat naar de volgende klas! Heeft je partner zijn schoenen weer niet goed opgeruimd? Hoe dan ook, je kunt op hem of haar bouwen voor de echt belangrijke dingen! Want het komt erop neer dat het belangrijk is dat bepaalde dingen werken. En niet HOE GOED.

Word meer ontspannen

Geloof het of niet. De aarde zal blijven draaien, zelfs als je niet alles perfect doet. Je kinderen kunnen rondkomen zonder je controle. Je partner zal op een gegeven moment zelf de vuilnis buiten zetten en er zal geen chaos op het werk zijn als je het rustiger aan doet. Als je altijd op volle toeren loopt, gedreven door perfectionisme, heb je ook tijd nodig om weer tot rust te komen. Ontspan jezelf. Laat de dingen hun gang gaan. Mediteer en oefen het er gewoon zijn.

Er zijn veel manieren om sereniteit te leren en een gelukkiger leven te leiden. Dingen met humor opvatten en een bepaalde komedie ontdekken in kleine, gênante fouten van het dagelijks leven, kan een strategie zijn om meer kalmte te ontwikkelen. Om jezelf kunnen lachen is een eerste stap om jezelf niet meer zo serieus te nemen en de eisen aan jezelf een beetje te verminderen. Perfectionisme leidt vaak tot absurd gedrag. Je hebt zeker momenten waarop je hebt overdreven. Realiseer je hoe mal de ene of de andere situatie op je medemensen moet zijn verschenen en probeer erom te glimlachen.

Leer van jezelf te houden

Misschien heb je diep van binnen het gevoel dat je niet genoeg bent voor andere mensen. Maar jij bent ook een persoon met zwakke punten die helemaal in orde zijn. Niemand is perfect. Ook jij niet. Leer daarom van jezelf te houden om wie je bent. Met al je fouten die je achter je perfectionisme probeert te verbergen. Zelfvertrouwen door zelfliefde kan de sleutel zijn tot een gelukkiger leven waarin je jezelf accepteert zoals je bent.

Vaak is het gebrek aan eigenliefde en ontevredenheid van perfectionisten terug te voeren op overmatig prestatie denken. Het is over het algemeen positief als je je werk goed wilt doen. Maar als het niet meer om de zaak gaat, maar alleen om jou en dat je er zoveel mogelijk erkenning van anderen voor wilt krijgen, dan ben je waarschijnlijk in de valkuil van perfectionisme getrapt. Leren van jezelf te houden is een manier om daar weg van te komen. Want dan maak je je gevoel van eigenwaarde niet meer zo afhankelijk van de mening van anderen en van je prestaties. Je moet de gedachte loslaten da je maar zoveel waard bent als je doet. Want dat is gewoon niet waar! Iedereen is waardevol op zichzelf. En anderen zouden ons aardig moeten vinden en vrienden met ons moeten zijn omdat ze ons karakter en onze persoonlijkheid waarderen.

Reis naar het verleden

Omdat perfectionistisch gedrag vaak in de kindertijd is ontwikkeld, is het de moeite waard om een reis terug in de tijd te maken. Want als je het kind in jezelf herkent, zul je je motivatie en de wortels van je perfectionistische gedrag beter begrijpen.

Doorbreek negatieve denkpatronen

Vaak zijn het je eigen gedachten en opvattingen die je persoonlijk geluk in de weg staan. Maar deze kunnen worden teruggedraaid. Een bekende methode die je helpt om duidelijkheid te vinden heet het hoefijzermodel. Daarbij leer je negatieve denkpatronen te doorbreken en nieuwe oplossingen te vinden. Dan zul je veel dingen doorzien en de oorzaken van je perfectionisme beter begrijpen.

Gebruik energie verstandiger

Jouw perfectionisme kost veel energie. Dit zul je vast vaak merken als je je ‘s avonds helemaal leeg en uitgeput voelt omdat je de hele dag aan je buitensporige verwachtingen wilde voldoen en naar de vingers van je medemens moest blijven kijken zodat alles perfect verliep. Je kunt deze energie echter veel efficiënter gebruiken.

Selecteer bepaalde gebieden van je leven waarin je daadwerkelijk aan je eisen kunt voldoen. Hiervoor ze je je energie doelbewust in totdat het resultaat is bereikt. Dit is meestal het geval bij 80 procent. Voortaan bespaar je 20 procent extra harde werk dat komt door je perfectionisme en onnodig je energie opslurpt. Doe de dingen alleen zo goed als nodig is. Leer accepteren: goed is goed genoeg! Vanaf nu kun je andere gebieden waar je toch geen invloed op hebt volledig uit je controleradar verwijderen.

Laat controle los

Perfectionisten zijn terughoudend om dingen weg te geven. Je wilt het succes oogsten dat bij een taak hoort om voor de anderen te schitteren. Ze zijn er ook van overtuigd dat anderen de dingen niet zo goed kunnen als zijzelf. Als ze het anderen laten doen, dan vaak alleen onder nauwgezette controle van hun kant.

Herken je dergelijke gedragspatronen ook bij jezelf? Begin dan met het één voor één inleveren van taken. Probeer niet de hele tijd op de nek van je collega’s, je partner en je kinderen te gaan staan en geef ze vrijheid. Daarna is het belangrijk om te accepteren hoe de anderen het hebben gedaan. Ook als je het zelf anders zou hebben gedaan. Als het je dan lukt om oprechte lof te uiten, zul je van je hoge paard kunnen komen en je relaties kunnen versterken.

Geniet van succes

Perfectionisten hebben de neiging om niet te genieten van hun bereikte doelen. Ze zien het als hun plicht om perfect te presteren. Ze kunnen er echter zelden van genieten, helemaal niet of slechts voor een korte tijd. Leer daarom bewust te ervaren en te genieten wanneer je één van je doelen hebt bereikt. Ervaar het gevoel, vier het moment, klop jezelf op de schouder en zie hoeveel geluk je hebt om dit succes te kunnen vieren.

Niemand is perfect. En ook jij zult daar binnenkort mee kunnen verenigen. Als je leert je fouten te accepteren en van jezelf te houden, zul je binnenkort rustiger naar je leven kunnen kijken en de successen die je al hebt behaald, meer waarderen. Het heerlijke gevoel van tevredenheid is de reis meer dan waard.

Neem contact op over perfectionisme overwinnen

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Mocht je er nou niet uitkomen, neem dan vrijblijvend contact op met Hazeleger Coaching.

Lees ook over perfectionisme overwinnen