Sollicitatietraining

Ben je op zoek naar een nieuwe baan en ben je op zoek naar hulp bij het sollicitatietraject? Hazeleger Coaching biedt je de sollicitatietraining die jij zoekt.

Sollicitatietraining

De voordelen van sollicitatietraining

Met de sollicitatietraining van Hazeleger Coaching helpt je de baan te krijgen die je wenst. Tijdens het intakegesprek bepalen we of je solliciteert naar functies die passen bij jouw eisen en profiel. Maar ook bij jouw vaardigheden en ervaring. Daarnaast werk je samen met een coach om je te helpen een baan te vinden in een vakgebied waar je passie voor hebt.

Je leert niet alleen een goede sollicitatiebrief te schrijven. Je krijgt ook een representatief cv. Bovendien leer je hoe je jezelf goed kunt presenteren tijdens sollicitatiegesprekken.

Naast het werken aan je persoonlijke ontwikkeling kan dit helpen bij een professionele heroriëntatie of bij het hervatten van het werk na een lange pauze. Sollicitatietraining gaat daarentegen vooral over het eigen maken van het sollicitatieproces: hoe is een sollicitatie opgebouwd, waar moet je op letten? Bepaalde vaardigheden worden getraind zodat de sollicitant weet waar hij of zij op moet letten bij het insturen van een sollicitatie.

Sollicitatietraining voor jong en oud

Als student heb je waarschijnlijk nog niet veel ervaring op het gebied van solliciteren. Een sollicitatietraining kan je dan de juiste handvatten bieden om je droombaan te krijgen. Wellicht heb je al jaren werkervaring, maar daardoor zo onbekend geraakt met het sollicitatieproces. Waar kun je het beste zoeken naar vacatures? Hoe ziet een modern cv er tegenwoordig uit? Mogelijk moet je je heroriënteren na een periode van werkloosheid. Ook dan komt sollicitatietraining van pas.

Stappenplan sollicitatietraining

Vacatures

Het zoeken naar een nieuwe baan kan een uitdaging en zeer tijdrovend zijn. Met onze ondersteuning en tools kunnen Het zoeken naar een nieuwe baan kan een zeer tijdrovende uitdaging zijn. Met onze ondersteuning en tools kunnen we je helpen bij het vinden van geschikte vacatures. We helpen je dus bij het zoeken naar een geschikte baan.

CV en motivatiebrief

Daarna staan we stil bij je cv en motivatiebrief. Heb je een cv? Zo ja, is deze up-to-date? De sollicitatietrainer bekijkt de eventueel eerder opgemaakte motivatiebrieven en analyseert deze: Voldoen ze aan de formele criteria? Ben jij een goede match voor de vacature? Slaagt je erin om jezelf zelfverzekerd en overtuigend te presenteren?

Vooral het laatste punt is vaak cruciaal voor werkzoekenden om een ​​sollicitatietraining te volgen. Daarnaast worden certificaten en referenties gecontroleerd en zo nodig gedigitaliseerd. Als onderdeel van de sollicitatietraining bekijkt de trainer ook de sollicitatiefoto’s: Als deze verouderd of anderszins ongeschikt zijn, is het raadzaam nieuwe te laten maken.

Bepalen van je sterke en zwakke punten

Vervolgens staan we stil bij de gewenste functie. Wat kan en wat wil je? Een goede sollicitatietraining traint niet alleen formele aspecten in het schrijven en ontwerpen van je cv, maar ondersteunt ook in zelfreflectie. Een sterkte- en zwakteanalyse helpt om geschikte functies beter te identificeren en je eigen pluspunten uit te werken. Op basis van je persoonlijke sterktes en kennis kun je vaststellen welke professionele doelen je wilt bereiken. Daarbij houd je rekening met de inhoud van de functie, de randvoorwaarden, werktijden en carrièremogelijkheden.

Ondersteuning bij lopende sollicitaties

In de sollicitatietraining kom je erachter dat je bij het zoeken naar een baan altijd verschillende kanalen moet inzetten. Dat je hierbij niet alleen moet zoeken op vacaturesites. Het is namelijk ook belangrijk om je netwerk te activeren en te letten op passende vacatures op de websites van potentiële werkgevers. Voor degenen die momenteel werkloos zijn, wordt steeds vaker gedacht aan het zoeken naar een baan via het arbeidsbureau. De sollicitaties worden nu gefinetuned. Je brengt up-to-date sollicitatiebrieven mee die de sollicitatietrainer zal beoordelen. In de meeste gevallen is hier al een duidelijke verandering te merken ten opzichte van het begin van de sollicitatietraining.

Je leert de verschillen tussen de diverse sollicitatievormen en hun voordelen. Je leert waar je op moeten letten bij het insturen van een sollicitatie: de vacature laat al zien in welke vorm de sollicitatie beschikbaar moet zijn. Sommige werkgevers accepteren nog sollicitaties per post. De overgrote meerderheid ontvangt deze nu via online toepassingen. Via een eigen portaal of een e-mailtoepassing. Je moet je absoluut houden aan de relevante richtlijnen. De eerste indruk is hierbij bepalend:

  • Verwijst je sollicitatiebrief naar de functie?
  • Weet je je eigen ervaring en vaardigheden overtuigend te formuleren?
  • Voldoen je cv en motivatiebrief aan de formele criteria (niet langer dan één A4, foutloos)?

Voorbereiding op het sollicitatiegesprek

We helpen je bij het zoeken naar een baan en helpen je in het hoofd van de recruiter te kruipen, zodat je sollicitatie de nodige aandacht krijgt. We zullen ons richten op het beantwoorden van de functievereisten en het op een duidelijke en gestructureerde manier presenteren van de informatie.

Aanpak sollicitatietraining

Ongeacht of er al een bepaalde baan in het verschiet ligt, de sollicitatietraining bereidt je voor op het sollicitatiegesprek of soortgelijke procedures voor de selectie van sollicitanten. Denk hierbij aan diverse soorten assessments zoals een IQ-test of persoonlijkheidstest.

In bepaalde situaties speel je typische aspecten van het sollicitatieproces door. Denk hierbij aan het benoemen van je sterke en zwakke punten, stressvragen of groepsdiscussies. Dit helpt je om de angst voor onbekende situaties weg te nemen. Tegelijkertijd helpt de sollicitatietraining om typische fouten te voorkomen. Onderdeel van de voorbereiding op het sollicitatiegesprek is niet alleen de inhoud, maar ook je presentatie: Wat moet je weten over lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen? Wat is de dresscode?

We starten het traject met een gratis intakegesprek. Het doel hiervan is om vast te leggen en te begrijpen hoe je (werk)situatie eruit ziet. Na dit gesprek ontvang je de intakenotities en een voorstel met daarin onze aanbevelingen en het coachingsprogramma dat op jou is afgestemd.

Wat zijn de kosten van sollicitatietraining?

Op basis van een gratis intake kunnen de kosten van de sollicitatietraining in kaart worden gebracht. De totale kosten zijn afhankelijk van de benodigde tijd om de training te doorlopen. Vooraf kan een uurtarief worden afgesproken of een vaste prijs voor het gehele traject. Kijk voor meer prijsinformatie onder tarieven of neem contact op.

Loopbaancoach Ede

Ben je woonachtig in de regio Ede en ben je op zoek naar sollicitatietraining? Of wil je meer weten over sollicitatietraining ? Neem dan contact op met Hazeleger Coaching of zie loopbaancoach Ede.

Lees ook