Loopbaancoach

Ben je op zoek naar loopbaancoaching? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een loopbaancoach die je verder helpt. Neem dan contact op met Hazeleger Coaching.

Loopbaancoaching

Wat is loopbaancoaching?

Een loopbaanbegeleider of loopbaancoach is een deskundige die mensen begeleid in loopbaan gerelateerde vraagstukken. Vraagstukken zoals:

 • Je bent bijna klaar met je opleiding, maar je hebt geen idee wat je daarna wil gaan doen.
 • Presteren op je werk is voor jou niet vreemd, maar je mist de waardering.
 • Je merkt dat je ‘s ochtends met moeite je bed uit komt en uitgeput van je werk terug komt
 • Voel je je niet voldaan in je huidige functie?
 • Misschien heb je wel een goede baan, maar je vraagt je af of je dit de rest van je werkzame leven wilt blijven doen.
 • Geen zin meer in werk. Wat nu?
 • Vraag je je af of je op het juiste pad zit?
 • Je bent een tijdje van de arbeidsmarkt af geweest en wilt nu weer aan de slag.
 • Wil je helemaal van bedrijfstak veranderen?
 • Geen plezier meer in werk. Wat nu?
 • Na jaren bij je huidige werkgever te hebben gewerkt, ben je toe aan een nieuwe uitdaging. Maar wat dan?
 • Je hebt al lange tijd de wens om voor jezelf te beginnen. Je zou wel wat steun bij deze stap kunnen gebruiken.
 • Plezier in je werk is het belangrijkste dat er is. Maar je vindt het de laatste tijd ver te zoeken.
 • Heb je op meerdere banen gesolliciteerd zonder succes?
 • Geen zin om te werken. Wat nu?
 • Hoe kom ik erachter wat voor baan ik wil

Wil je meer weten over het hoe en wat van een loopbaancoach? Lees dan: Wat is een loopbaancoach?

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach begeleidt je in het vinden van antwoorden of oplossingen met betrekking tot jouw persoonlijke vraagstuk. Het begeleiden betekent niet dat de loopbaancoach kant-en-klare antwoorden voor jouw heeft. Een loopbaancoach gaat namelijk samen met jouw op zoek naar de volgende stap in jouw loopbaan. De stap die jouw blij en gelukkig maakt.

Wil je meer weten over het hoe en wat van een loopbaancoach? Lees dan: Wat doet een loopbaancoach?

Zonder loopbaancoaching kom je er niet uit

Er zijn diverse redenen waarom je er mogelijk zelf niet uitkomt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

 • Je huidige werksituatie houd je wel bezig. Het zijn echter telkens maar enkele minuten. Daarna ben ik vaak weer met andere zaken bezig.
 • Je piekert je helemaal suf, maar je komt er maar niet uit. Je komt steeds weer op het zelfde uit. Maar dat brengt me niet verder
 • Je praat er wel over met vrienden en familie, maar hun goedbedoelde adviezen voegen niks toe.
 • Je weet wel wat je wilt, maar je bent er niet van overtuigd dat je het kunt.
 • Wat je droom is, weet je wel, maar de rekeningen moeten ook betaald worden. Je kunt toch niet zomaar…

Traject loopbaancoaching

Bij Hazeleger Coaching beginnen we met een kennismakingsgesprek van 1,5 uur. Het is belangrijk dat er tijdens de kennismaking een klik is. Dit is vaak al vrij snel duidelijk. Mocht je binnen 30 minuten merken dat er geen klik is, dan stoppen we de kennismaking en neemt Hazeleger Coaching de kosten voor rekening.

In het kennismakingsgesprek staan we uitgebreid stil bij jouw situatie. Waar loop jij tegen aan? Wat zou je graag willen? Waar wordt je nou echt blij van. In deze en opvolgende sessies wordt je begeleidt van de situatie waar je echt weg van wilt en krijg je de situatie die je verlangt helemaal scherp. Dit zorgt vaak al voor beweging naar de volgende stap in je loopbaan. Het mooi is ook dat dit vaak gepaard gaat met waardevolle nieuwe inzichten. Inzichten in je eigen belemmerende overtuigingen en het effect op je eigen gevoel. Zo werken we stapje voor stapje toe naar nieuw werkplezier.

Wil je meer weten over het hoe en wat van een loopbaancoach? Lees dan: Loopbaancoach traject.

Online loopbaancoaching

Loopbaancoaching kan zowel fysiek op locatie als online plaatsvinden. Dit is geheel afhankelijk van je eigen wens. Het is wel wenselijk om dit online met een videoverbinding te doen. Dus met Skype, Zoom, FaceTime, WhatsApp of iets vergelijkbaars.

Non verbale communicatie is namelijk essentieel in de begeleiding. In dit kader heeft begeleiding fysiek op locatie wel de voorkeur, maar is een videoverbinding een goed alternatief. Vaak ben je zelf niet 100% bewust van je eigen non verbale communicatie, maar is dit voor de coach en jou belangrijk om daarbij stil te staan. Zodat je je daar bewust van wordt en nagaat wat dit voor jou betekent. Het proces heeft dan ook een grote invloed op elementen die voor jouw onbewust zijn. Door jezelf daar bewust van te maken, krijg je vaak waardevolle nieuwe inzichten.

Bij non-verbale communicatie kun je denken aan:

 • Gezichtsuitdrukkingen
 • Gebaren
 • Houding en voorkomen
 • Afstand tot de gesprekspartner
 • Toonzetting

Zoals je ziet, krijgt een loopbaanbegeleider via een videoverbinding dus minder non verbale signalen door dan fysiek op locatie. Dit neemt niet weg dat online loopbaanbegeleiding een goed alternatief is voor loopbaanbegeleiding fysiek op locatie.

Loopbaancoaching voor zelfstandigen

Loopbaancoach is niet alleen voor mensen die bijna klaar zijn met hun opleiding en de arbeidsmarkt willen betreden. En ook niet alleen voor mensen die voor een werkgever werken en vraagstukken hebben omtrent hun loopbaan. Loopbaan coach is ook mogelijk voor mensen die nu als zelfstandigen werken.

Wellicht vraag je je als zelfstandige af:

 • Wil ik nog wel verder als zelfstandige?
 • Ik doe veel zaken als zelfstandige die ik helemaal niet leuk vind.
 • Meer zekerheid zou ik wel fijn vinden. Maar moet ik nu wel voor een baas gaan werken?
 • Ik haal al lange tijd geen voldoening meer uit mijn werk. Wat moet ik doen?

Ook in dit soort vraagstukken is loopbaan coach waardevol.

Loopbaancoaching werkloos

Ben je sinds kort werkloos? Of ben je van plan om de arbeidsmarkt naar lange tijd van afwezigheid te betreden? Dan kan het handig zijn om loopbaanbegeleiding in te schakelen. Alle werkenden en werkzoekenden in Nederland kunnen per 1 augustus kosteloos een ontwikkeladvies aanvragen. Daarmee krijg je zicht op de mogelijkheden die er voor je zijn op de huidige arbeidsmarkt. Is het nodig om je bij te scholen, liggen er voor jou kansen in een andere sector of zit je goed op je plek? Dat zijn vragen waar een loopbaanadviseur mee kan helpen. Je kunt je daardoor beter voorbereiden op een mogelijke overstap naar ander werk.

Loopbaancoaching en sollicitatietraining

Loopbaancoaching en sollicitatietraining zijn twee verschillende soorten van ondersteuning. De loopbaancoaching is erop gericht om je te begeleiden in het vinden van de antwoorden in jezelf. Sollicitatietraining is erop gericht om je te trainen in het vinden van vacatures, het opstellen van je cv en motivatiebrief en het voeren van sollicitatiegesprekken.

“Een loopbaancoach begrijpt hoe jij je sterken punten kunt inzetten. Bij Hazeleger Coaching zijn ze goed thuis in het maken van cv’s, carrièreplanning, motivatietechnieken en belangrijker nog netwerkopbouw.”

Veel mensen gaan ervan uit dat een loopbaancoach pas nuttig is als je tientallen sollicitaties hebt ingediend en dringend een baan nodig hebt. Dit is uiteraard een goed moment om een ​​coach te vinden. Maar een loopbaancoach kan je ook op vele andere punten in je carrière helpen.

Wat levert loopbaancoaching op?

Loopbaancoaching levert uiteindelijk nieuw werkplezier op. Nieuwe energie en nieuwe uitdaging. Door de situatie waar je weg van wilt en waar je naar toe wilt te doorvoelen, wordt je gemotiveerd en krijg je waardevolle nieuwe inzichten die jou uiteindelijk brengen naar de beslissing om de volgende stap in jouw loopbaan te maken.

“Of je nu net begint en niet zeker weet welk pad je moet nemen, in de hoop een nieuwe passie na te jagen. Of je bent klaar om naar het volgende niveau te gaan. Het kan buitengewoon nuttig zijn om een ​​extern perspectief van een professional te krijgen.”

Wil je meer weten over het hoe en wat van een loopbaancoach? Lees dan: Coach loopbaanbegeleiding

Wat kost loopbaancoaching?

Loopbaancoach bij Hazeleger Coaching kost 90 Euro per uur. Sessies duren gemiddeld anderhalf uur. Het aantal sessies is afhankelijk van het vraagstuk en de voortvarendheid waarmee het vraagstuk aangepakt kan worden. In de regel ben je met 4 sessies een heel eind.

“Een loopbaancoach kan je helpen met verschillende taken. Met mijn medewerkers kijken we bijvoorbeeld naar lange termijn droomcarrières. Wat ze momenteel doen en hoe hun volgende stap dichter bij hun droombaan kan brengen.”

“Als je erover denkt om je baan op te zeggen, maar niet zeker bent, wil je misschien een loopbaancoach inhuren. Het is belangrijk om proactief te zijn. Wacht niet tot het voelt alsof je absoluut een hekel hebt aan je baan. En er niet tegen kunt om naar kantoor te gaan.”

Hoe vind je loopbaanbegeleiding?

De beste manier om een ​​loopbaancoach te vinden is via mond-tot-mondreclame en verwijzingen van vrienden. Maar je kunt ook geweldige coaches online vinden via Google of LinkedIn.

“Een loopbaancoach is niet altijd even makkelijk te vinden. Een verwijzing zou het beste zijn… maar dat is niet altijd een optie. Je zult dus wat huiswerk moeten doen. En Google en social media moeten doorzoeken om iemand te vinden die bij je past.”

Wat voor opleiding hebben loopbaancoaches?

Loopbaanbegeleiding en loopbaancoach zijn geen beschermde beroepen. Iedereen mag zich dan ook loopbaanbegeleider of loopbaancoach noemen. Het is daarom belangrijk dat je van te voren goed onderzoek doet naar de kwaliteitsaspecten van een loopbaancoach.

 • Heeft hij of zij een opleiding tot coach gevolgd?
 • Is de coach aangesloten bij een de NOBCO?
 • Heeft de begeleider goede recensies?
 • Heeft iemand in je omgeving goede ervaring met deze coach?

Hoe bereid je je voor?

Nadat je de beste loopbaancoach voor je hebt gevonden. Vraag je hem wat je moet doen om je voor te bereiden op een sessie. Elke loopbaancoach is anders. Sommigen zullen willen dat je voorbereid komt met vragen. Anderen willen dat je tastbare materialen meeneemt, zoals je cv of een lijst met je carrièredoelen.

Als je loopbaancoach je het stuur laat nemen en bepaalt wat je doet in je sessie, stel je dan de gewenste resultaten van die sessie en je relatie met de loopbaancoach in het algemeen voor. Schrijf deze resultaten op. Zoek uit wat je hebt gemist dat je ervan weerhield om die resultaten alleen te bereiken. Als je niet weet wat je hebt gemist, vraag dan je loopbaancoach om hulp tijdens de sessie.

Zoek je op loopbaancoach? Dan zoek je waarschijnlijk loopbaancoach die je verder helpt. Neem dan contact op met Hazeleger Coaching.

Locaties

Lees ook