Wat is mijn passie?

Wat is mijn passie

Wat is passie?

Passie is een erg sterk en fijn gevoel dat je bij iets of iemand hebt. Een bron van energie. Iets dat je weinig moeite kost en vooral veel energie geeft. Het is een sterke aantrekkingskracht. Een innerlijke drijfveer. Iets wat je met heel je hart en ziel doet. Het geeft je voldoening, stemt je blij, stimuleert je en geeft je kracht.

Wat is mijn passie?

Als je op zoek bent naar je eigen passie, dan ben je waarschijnlijk het contact met jezelf verloren. Dat wil zeggen dat je bent afgeweken van de richting van je hart. Je innerlijke kompas. Gestopt met het volgen van je gevoel. Of misschien heb je je passie nog niet ontdekt.

“De kracht van je geest

De wijsheid van je lichaam

De richting van je hart”

Als kind leken onze mogelijkheden eindeloos. Er waren geen grenzen aan onze dromen. We verwonderden ons over elke nieuwe ervaring en waren in verbinding met onszelf. Als je opgroeit, krijg je te maken met allemaal keuzes en verantwoordelijkheden. Bovendien zorgt de ontwikkeling van je normen, waarden en overtuigingen ervoor dat je niet kiest voor je passie, maar kiest voor veilig en praktisch.

Als gevolg kreeg je een baan en ging je financiële verplichtingen aan. Mogelijk zit je comfortabele en veilige dagelijkse sleur. Tegelijkertijd ben je vergeten hoe je als kind kon dromen en werd je comfortabel gevoelloos.

Je kijkt misschien meer naar wat er allemaal moet gebeuren in plaats van wat je wilt. Of je bent wellicht meegaand. Makkelijk, want je wilt niet moeilijk doen. Je cijfert je weg voor anderen. Of je handel je misschien naar de verwachtingen van anderen? Misschien ben je wel iemand die moeilijk nee kan zeggen?

Het goede nieuws is dat je je passie weer kunt aanwakkeren. Je moet echter het patroon doorbreken.

Vragen om je passie te ontdekken

 • Waar hou je van?
 • Wat doe je graag?
 • Waar kunnen ze jou ‘s nachts voor wakker maken?
 • Wat zou je graag onbetaald doen?
 • Wat zou je graag nog een keer willen doen?
 • Stel je hoeft een maand lang niks te doen, wat zou je dan gaan doen?
 • Wat geeft jou energie?
 • Waar ben je erg in geïnteresseerd?
 • Wat deed je graag als kind?
 • Bij wat voor een activiteit werd je de laatste keer heel erg blij?
 • Wanneer ga jij helemaal op in het moment?
 • Wat trekt jou aan?
 • Wat zeggen jouw interesses op Instagram, Facebook, YouTube, etc. over jouw interesses?
 • Hoe ziet jouw droombaan eruit?

Waar kunnen ze jou ‘s nacht voor wakker maken

W.K.I.J.S.V.W.M. was een programma-onderdeel uit de ‘Zondagavond van BNN’, het programmablok waarmee Publieke Omroep BNN voor het eerst in 1998 op de buis kwam, gepresenteerd door Bart de Graaff. Het stond voor de vraag: Waar kan ik je ‘s nachts voor wakker maken? Bart de Graaff stelde de nietsvermoedende Bekende Nederlanders deze vraag in een interview om een tijd later deze BN-ers daadwerkelijk midden in de nacht wakker te maken. Het gaat hier dan ook echt om passie. In onderstaande video zie je de passie van Marco Borsato.

Stel je hoeft een maand lang niks te doen, wat zou je dan gaan doen?

Vaak is je huidige agenda of je huidige verplichtingen een belemmering bij hetgeen je graag zelf zou willen doen. Je wordt als het ware geleefd. Dan is het tijd om even stil te staan. De rust op te zoeken. Je hoofd leeg te maken. Stel jezelf dan de vraag wat jij zou doen als je een maand lang helemaal niks hoefde te doen, wat zou je dan gaan doen?

Wat zou je graag nog een keer willen doen?

Maak een overzicht van zaken en dingen die je graag zou willen doen, maar nog niet hebt gedaan. Vanwege financiële obstakels, tijdgebrek, angsten et cetera. Eigenlijk een soort bucketlist.

Wanneer ga jij helemaal op in het moment?

Wanneer vergeet jij de tijd en ben je volledig in je element?

Waar ben je erg in geïnteresseerd?

Wat lees je graag of waar lees je graag over? Waar besteed je graag je tijd aan of zou je graag je tijd aan besteden? Als jij met vrienden of familie praat, waar praat je dan graag over. Dit zijn allemaal aanwijzingen die jou drijven.

Wat deed je graag als kind?

Wat wilde je als kind altijd al doen? Alle dromen die je had voordat iemand je vertelde dat je iets niet kunt of mag doen, liggen altijd heel dicht bij jezelf. Als je niet meer weet wat je als kind altijd al wilde doen, praat dan gewoon met mensen die je al heel lang kent. Zij hebben misschien dingen in je gezien die je zelf misschien niet zag of waar je gewoon niet meer aan dacht. Je beste vriend of vriendin, je broers of zussen of je ouders zijn de juiste mensen om mee te praten als je op zoek bent naar je passie uit het verleden.

Jouw interesses op Instragram, Facebook, YouTube, TikTok

Waarschijnlijk ben je wel op één of meerdere social media platforms actief. Denk bijvoorbeeld aan Instragram, Facebook, LinkedIn, YouTube, TikTok of iets dergelijks. Op deze platforms heb je de mogelijkheid om je te abonneren, iets of iemand te volgen of iets te liken. Op je eigen profiel kun je terughalen waar je op geabonneerd bent, wie je volgt en wat je geliket hebt. Het is wellicht interessant om dit eens te bekijken. Het zegt namelijk heel duidelijk iets over waar jij toe wordt aangetrokken. Wie weet levert dit nieuwe inzichten op.

Ervaren in plaats van bedenken

Vind je het nou moeilijk om antwoord te geven op bovenstaande vragen? Dan zit er niks anders op dan te ervaren. Hieronder lees je een aantal voorbeelden van passies die je kunt hebben. Kies een activiteit die je aantrekt en ga het gewoon doen. Ook op die manier kun je je passie ontdekken.

Voorbeelden van passie

 • Sport zoals voetbal, tennis, hardlopen of fitness
 • Muziek
 • Dieren
 • Film
 • Theater
 • Fotografie
 • Koken
 • Lezen
 • Tuinieren
 • Tekenen of schilderen
 • Puzzelen

Lees ook

 • Wat is gevoel?
 • Wat is intuïtie?

Lieke van Lexmond en haar passie voor muziek

Muziek blijft een grote rol spelen in het leven van Lieke van Lexmond. De actrice en presentatrice bracht in 2008 de single Alles Altijd uit, maar ging nooit met een serieuze zangcarrière aan de slag. “Muziek is stiekem wel een van mijn grootste passies”, bekent de 29-jarige Lieke. Maar ik heb het nooit professioneel opgepakt. Misschien omdat ik mezelf dan te kwetsbaar zou opstellen.”

Lieke zou het liefst aan de slag gaan als singer-songwriter. “Ik hou van echte muziek. Die platenmaatschappijen zouden mij waarschijnlijk het liefst met een tape het land in sturen. Daar is niets mis mee, maar het past niet bij mij”, legt ze uit. “Juist omdat muziek voor mij zo kwetsbaar is, kan ik het alleen vanuit mijn hart doen en niet vanuit commercieel oogpunt.” [1]

Wim Hof en zijn passie voor kou

‘Ik ben één van een identieke tweeling, maar bij onze geboorte wisten de zusters niet dat er twee kwamen. Ze brachten mijn moeder al terug naar haar kamer toen ze opeens gilde van de pijn. Ze reden haar als een razende naar de operatiekamer’, vertelt Hof terwijl hij zijn benen strekt. ‘Voor de rubberen klapdeuren ben ik ter wereld gekomen, in een koude gang. Ik ben bijna gestikt. Mijn strenggelovige moeder bad: ‘God laat dit kind leven, dan zal ik zorgen dat hij missionaris wordt’.’

Als kind vindt Wim het al heerlijk om op z’n blote voeten door de sneeuw te rennen. Het keerpunt komt als hij op z’n achttiende impulsief besluit een duik te nemen in het Amsterdamse Beatrixpark. Hij ervaart een machtig gevoel, een catharsis. Het wordt een levensstijl.

Wim Hof werd uiteindelijk bekend door zijn spectaculaire records. Hij liep een halve marathon in Lapland bij -30 graden, zat regelmatig ruim anderhalf uur in een bak met ijs. Ook zwom hij honderden meters onder het ijs, van wak naar wak. Het leverde hem een lange reeks vermeldingen in het Guinness Book of Records op. [2]

Joop van den Ende en zijn passie voor theater

Joop van den Ende werd op 23 februari 1942 geboren in de Indische buurt in Amsterdam-Oost. In het katholieke arbeidersgezin was hij het vierde kind en een nakomertje. Al heel jong realiseerde hij zich dat hij het later anders zou willen. Al kreeg hij de liefde voor theater thuis niet met de paplepel ingegoten, hij wist al vroeg dat daar zijn toekomst lag. Leergierig pakte hij alles aan wat ook maar iets met theater te maken had. Acteren, decors maken en regelen, de jonge Joop van den Ende deed het allemaal.

Vijf jaar zou Van den Ende op de decorafdeling van De Nederlandse Opera blijven werken. Maar ‘s avonds probeerde hij zijn grote droom te verwezenlijken: artiest worden. Hij stond regelmatig op de planken, eerst bij het Amsterdams Jongerentoneel, later met een eigen cabaretgroepje. Na zijn diensttijd hakte hij de knoop door en werd hij officieel artiest, al combineerde hij dat al snel met andere zaken. [3]

Freek Vonk en zijn passie voor exotische dieren

Het tv-programma ‘Freeks Wilde Wereld’ van de Leidse tv-bioloog Freek Vonk heeft donderdagavond de Gouden Stuiver gewonnen. Dat is de prijs voor het populairste jeugdprogramma op televisie.

‘Volg je hart en je passie’, zeiden de ouders tegen de kleine Freek. Op het podium bedankte hij zijn ouders voor die woorden. Vonk was vorig jaar ook al genomineerd voor de Gouden Stuiver, toen met ‘Freek in het Wild’. Ook in dat programma reisde hij over de wereld op zoek naar exotische dieren. [4]

Peter R. de Vries en zijn passie voor voetbal

De grote passie van Peter R. de Vries is niet misdaad, maar sport. De misdaadverslaggever staat sinds 1969 regelmatig op de tribunes van Ajax en heeft al jaren een seizoenkaart. Vanaf maandag is hij te zien als voetbalanalist in het AT5-programnma Godenzonen.

“Ik ben gevraagd omdat ik nogal analytisch ben ingesteld “, zegt De Vries vrijdag in De Volkskrant. “Ik leg snel de vinger op de zere plek en zie waar dingen fout gaan. Net als in mijn normale werk eigenlijk.” Ondanks zijn passie voor voetbal, ambieert De Vries geen carrière als voetbalcommentator. [5]

Bronnen

Lees ook