Positieve gedachten versus negatieve gedachten

Vervangen je negatieve gedachten door positieve gedachten en zet je eerste stap naar een gelukkiger en meer succesvol leven.

positieve gedachten

De kracht van je positieve gedachten

De kracht van je gedachten is ontzettend groot. Met de kracht van je gedachten kun jij namelijk doelen behalen, grenzen verleggen, records zetten en dromen verwezenlijken. Anderzijds kunnen gedachten ook lijden tot falen, stress, burn-out, angststoornissen en depressie. Dit zijn natuurlijk nogal uitersten. Het mooie is. Met behulp van training krijg jij controle over je gedachten en kun jij je koers bepalen.

Het trainen van je positieve gedachten

Het draait dus om training oftewel herhaling. De herhaling zorgt ervoor dat je het onder de knie krijgt. Denk bijvoorbeeld aan de keren dat je woordenlijsten uit je hoofd moest leren. Dat was een kwestie van herhalen voordat je ze eigen had gemaakt. Of de keer dat je moest lessen voor je autorijbewijs. Ook dat was een kwestie van herhalen tot dat je het autorijden vaardig was. De controle over je gedachten kun je ook wel vergelijken met de kracht van je spieren. Ga je je spieren trainen, dan worden ze sterker. Blijf je ze trainen, dan blijven ze sterk. Train je de controle over je gedachten niet, dan is je hoofd net een duiventil. Het is een komen en gaan van gedachtes. En de ene gedacht is zo weer gevlogen en dan andere gedachte blijft maar hangen. Eén grote chaos in je hoofd.

Controle over je positieve gedachten

Controle over je gedachte is controle over je leven. We hebben dan wel geen controle over de aanvliegende duiven oftewel binnenkomende gedachten. We kunnen wel invloed hebben op de manier waarop we met de binnenvliegende gedachten omgaan. Als je getraind bent, ben je namelijk in staat om gedachten die jou niet dienen direct los te laten. Alsof ze er niet zijn geweest.

Focus op je verlangen

Het eenvoudig kunnen loslaten van niet dienende gedachten zorgt voor rust in je hoofd en focus als dat nodig is. Focus op hetgeen jij wilt. Op het onderwerp waar jij aandacht aan wilt geven. Aan jouw doel of droom. Aan datgene waar jij naar verlangt.

Sterk verlangen

Combineer je de kracht van je gedachten met de kracht van een sterk verlangen, dan heb je al de eerste twee stappen gezet op weg naar de realisatie van jouw doel. Maar waar verlang jij eigenlijk naar? Veel mensen zijn het contact met hun eigen verlangen kwijtgeraakt en lopen met vragen zoals:

  • Wat is passie?
  • Wat is mijn passie?
  • Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?
  • Wat wil ik met mijn leven?
  • Hoe kom ik erachter wat voor baan ik wil?
  • Wat wil ik nou eigenlijk?

Lees meer over het principe van sterk verlangen.

Belemmerende overtuigingen

Om iets sterk te verlangen moet je er echter ook in geloven. Het gekke is dat we in onze opvoeding en later als we volwassen zijn allemaal belemmerende overtuigingen hebben opgedaan. Overtuigingen die ons weerhouden datgene na te jagen dat we juist zo graag willen. Gedachten die ervoor zorgen dat we ons doel juist niet halen, ons doel juist niet realiseren. Dit zorgt er soms zelfs voor dat je helemaal geen doelen meer stelt of helemaal geen dromen meer hebt. Wat uiteindelijk kan leiden tot een saai, passieloos leven zonder duidelijk verlangen.

Lees meer over belemmerende overtuigingen

Secundaire winst

Ook je secundaire winst kan je weerhouden om je eigen verlangen na te jagen. Je secundaire winst werkt als een uitgeworpen anker in je poging om van A naar B te gaan. Ook dit zijn gedachten, gevoelens en situaties die je los moet laten. Als je tenminste vind dat je van A naar B wilt.

Lees meer over secundaire winst

Positieve gedachten trainen

Maar hoe train je nou je gedachten? Daar zijn een aantal manieren voor, namelijk door middel van meditatie, affirmatie en visualisatie. Hieronder zullen ze stuk voor stuk worden toegelicht.

“You focus your mind to train your body and the changes that begins to take place impact your mind as well. Dream it, believe it, and you will achieve it.”

Meditatie

Het mooie is dat je op verschillende manieren kunt mediteren. De vorm waarbij je al zittend in de lotushouding je ogen gesloten houdt, is voor veel mensen een groot contrast met het drukke bestaan en een hele opgave om dit te gaan doen. Een toegankelijkere vorm is bijvoorbeeld wandelmeditatie. Trek bijvoorbeeld de natuur in en ga heel bewust wandelen en probeer niks te denken. Wees je bewust van binnenkomende gedachten en probeer ze direct weer los te laten. Hiermee houd je je hoofd leeg en train je de controle over je gedachten.

Affirmatie

Je dromen in vervulling laten gaan door positieve gedachten. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Een affirmatie is een zin of meerder zinnen die je dagelijks herhaalt één of meerder keren per dag herhaalt. Dag in dag uit. Het beste is om je affirmatie hardop uit te spreken en je positieve gevoel bij je affirmatie te doorvoelen. Let op! Formuleer je affirmatie altijd positief en alsof je je doel al hebt bereikt.

Bijvoorbeeld positieve gedachten

  • Ik heb de 5 km in 21 minuten gelopen en voel me super trots en voldaan.
  • Ik vertrouw op mezelf en voel me zelfverzekerd.
  • Mijn eigen bedrijf heb ik met succes opgezet en ik voel me vrij en blij.

Visualisatie

Visualisatie ligt in het verlengde van je affirmatie. Het is namelijk is namelijk het beelden maken van je droom. Dit kan door elke dag stil te staan bij je droom en alle aspecten van je droom te duidelijk tot in de detail te visualiseren. Of door een collage te maken van je datgene dat jij wenst te bereiken. Kijk hier elke dag naar, sta hier elke dag bij stil en roep het gevoel bij jezelf op dat jij voelt als je dit doel hebt bereikt.

Dit vereist natuurlijk de nodige discipline. Maar als jij gelooft dat je je gedachten kunt trainen. Dat positieve gedachten invloed hebben op hoe jij je voelt. En dat positieve gedachten jou helpen om je doel te realiseren. Dan is het slechts een kwestie van het hebben van een sterk verlangen om dit in je dagelijkse schema te verweven. Het kost je bovendien dagelijks maar 10 minuten.

Meer weten over positieve gedachten

Wil je meer weten over positieve gedachten? Neem dan contact op met Hazeleger Coaching.

Lees ook