Wat wil ik

Wat wil ik? Geluk, plezier, luxe, comfort, waardering, gezondheid en zo zijn er nog wel een paar universele zaken die bijna iedereen wel wil. Maar wat is bijvoorbeeld geluk? Hoe ziet dat er voor jou uit? Wat voor een werk doe je dan? Wat voor een relatie heb je dan? Welke activiteiten onderneem je in je vrije tijd als je gelukkig bent.

 • Geluk
 • Plezier
 • Luxe en comfort
 • Waardering
 • Gezondheid
 • Sociale contacten

Begin met het einde voor ogen

Om een antwoord te vinden op je vraag: “Wat wil ik?” is het belangrijk dat je begint met het einde voor ogen. En einde is in deze zin wel heel letterlijk, want het gaat namelijk over het einde van je leven. Daar sta je misschien niet direct om te poppelen om daarbij stil te staan. Maar het is een hele belangrijke vraag met een nog belangrijker antwoord. Je bent namelijk onderweg van A naar B, C of D. Als je niet weet of je naar B, C of D onderweg bent, wordt je leven namelijk een zwerftocht, waarin je geleefd wordt. Je krijgt antwoord op je vraag: “Wat wil ik?” door onderstaande oefening te maken.

Je vervult in je leven een aantal rollen. Denk hierbij aan zoon of dochter, broer of zus, man of vrouw, vader of moeder, vriend of vriendin, etc. Kies vier rollen die voor jou het belangrijkste zijn en vervolgens een persoon die jou lief is in die rol.

RolGeliefde persoonSpeech
ManJe vrouw
VaderJe kinderen
VriendEén of meerdere vrienden
CollegaEén of meerdere collega’s

Wat wil ik dat anderen over mij zeggen?

Stel je vervolgens voor dat elke van die geliefde personen een speech geeft aan het einde van jouw leven. Namelijk op jouw begrafenis. Het klinkt wellicht wat morbide, maar dit is wel het moment waarop je moet afstemmen om antwoord te krijgen op je vraag: “Wat wil ik?”

Helaas is er op dit moment een einde gekomen aan je leven. Dus op het moment van je herdenkingsbijeenkomst zullen een aantal mensen ter nagedachtenis van jouw leven een speech geven. De eerste persoon is bijvoorbeeld iemand van je familie, die van ver is gekomen. De tweede is een goede vriend, iemand die een schets kan geven van wie je was. De derde is iemand van je werk. En de vierde is bijvoorbeeld iemand van je sport, hobby, kerk of vereniging. Denk hierover diep na. Wat zou je willen dat deze mensen over je zeggen?

 • Hoe was je als echtgenote of echtgenoot?
 • Wat voor zoon of dochter
 • Hoe was je als vader of moeder?
 • Welke karakterbeschrijving van jezelf wil je graag horen?
 • En wat voor bijdragen en prestaties zou je vermeld willen zien?
 • In welk opzicht hoop je dat je in hun leven iets hebt betekend?

Lees tip: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Steven Covey

Wat wil ik intuïtief?

De tweede oefening om antwoord te krijgen op je vraag: wat wil ik? is het maken van een collage. Het is een creatieve oefening waarbij je moet proberen zo min mogelijk na te denken. En juist zo veel mogelijk af te gaan op je intuïtie.

Wat wil ik collage

Het is de bedoeling dat je allerlei materiaal, afbeeldingen, plaatjes en artikelen verzamelt die je aanspreken. Op welke zintuiglijke, mentale, inspirerende wijze dan ook. Het kan gaan om kleuren, sferen of inhoudelijke zaken. Je kunt dit opplakken, erbij tekenen, schrijven etc. Zodat het een handzaam formaat heeft.

Je kunt hierbij afstemmen op jouw droom, jouw toekomstvisie en kijken of er een aansluiting is of dat er anderszins een zeggingskracht van uitgaat. Dit maakt dat je dicht vanuit je kern, je authentieke zelf, aansluiting maakt. Ga er vooral niet teveel over nadenken, maar doe het vooral intuïtief.

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen zijn meningen die je zelf bewust of onbewust hebt en ze als het ware tot feit of waarheid hebt verheven. Stel je hebt ooit een keer op een paard gezeten en je vond dat maar niks. Je vond het bijvoorbeeld spannend of was een beetje bang. Om zo’n moment kun je voor jezelf de overtuiging creëren dat paardrijden niks voor jou is.

Dit kan ook zelfs zonder dat je ooit iets hebt geprobeerd. Denk bijvoorbeeld aan de overtuiging dat ballet dansen voor meisjes is. In zo’n geval zul je als jongen of als man vaak niet openstaan voor het gevoel of je zo iets dergelijks wilt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld je werk. Stel je hebt een modaal inkomen en stel je zou best postbode willen worden. Maar doordat je de overtuiging hebt dat je daar niet van rond wilt komen, zul je dit al uitsluiten zonder je gevoel echt toe te laten. Het gaat in deze fase dan ook op je gevoel. Wat wil ik?

Het kan ook zijn dat je wel weet waar je van droomt. Maar wellicht denk je: dat kan ik niet of dat lukt me nooit. Ook dit geloof belemmert je in het najagen van datgene dat je juist wil.

Je belemmerende overtuigingen kunnen dus bewust of onbewust zijn. In beide gevallen, zelf bij de bewust overtuigingen, is het moeilijk om deze bij jezelf te doorzien. Door met een coach aan de slag te gaan, kom je snel tot de kern en worden je belemmerende overtuigingen snel bloot gelegd. Zodat je deze mogelijk kunt herzien. Als jij dat tenminste wilt.

Een overtuiging overruled je gevoel. Je denken onderdrukt dan als het ware je gevoel

Wat vind je belangrijk in je leven?

Om een antwoord te vinden op je vraag: “Wat wil ik?” is het goed om eerst bij een aantal andere vragen stil te staan. Denk bijvoorbeeld aan: Wat vind je belangrijk in je leven? Waar sta jij voor als persoon? Hieronder staan de 10 meest voorkomende waarden wereldwijd. Welke drie waarden zijn voor jou het belangrijkste in je leven? En wat is de reden dat deze waarden belangrijk voor je zijn? Hoe geef je invulling aan deze waarde? Is dat naar je tevredenheid of zou je daar meer aan willen doen?

 • Vrijheid
 • Eerlijkheid
 • Respect
 • Verdraagzaamheid
 • Rechtvaardigheid
 • Gelijkheid
 • Vrede
 • Vriendelijkheid
 • Liefde
 • Veiligheid

Wat vind je leuk om te doen

Vaak is het zo dat als je in een redelijk comfortabele positie zit, dat je gevoel niet heel hoog opspeelt. Door de urgentie te verhogen, kan dit echter veranderen. Stel dat je nog maar kort te leven hebt, wat dan? Welke gevoelens en behoeftes komen er dan in je op. Vaak liggen deze antwoorden dicht in de buurt van het antwoord op je vraag: wat wil ik.

 • Stel je hebt nog maar 3 jaar te leven. Wat zou je dan gaan doen met die 3 jaar?
 • Stel je hebt nog maar 1 jaar te leven. Wat zou je dan gaan doen in dat jaar?
 • Stel je hebt nog maar 1 maand te leven. Wat zou je dan gaan doen in die maand?

Ook het loslaten van begrenzingen zorgt vaak voor nieuwe inzichten. Stel dat je niet meer hoeft te werken. Je hebt geld en tijd genoeg om te doen wat jij wilt. Wat zou je doen?

 • Stel je wint een miljoen. Wat zou je gaan doen met dat miljoen?

Universele wensen

Hieronder zie je een lijstje met universele wensen. Hier hebben we allemaal behoefte aan. De vraag is echter: wat wil ik? Wat wil ik op het gebied van gezondheid? Wat wil ik op het gebied van waardering? En zo kun je deze vraag voor elk van deze punten voor jezelf stellen op zoek naar een antwoord.

 • Eten en drinken
 • Slapen
 • Onderdak
 • Gezondheid
 • Geld en zaken die je met geld kunt kopen
 • Seksuele bevrediging
 • Welzijn van geliefden
 • Gevoel van waardering

Je reden voor bestaan

Deze oefening hebt je een antwoord te vinden op je vraag: wat wil ik, door je stil te laten staan bij de vragen:

❤️ Waar hou je van?
🌎 Wat heeft de wereld nodig?
💰 Waar kun je voor betaald krijgen?
💪 Waar ben je goed in?

Aan de hand van de antwoorden op deze vragen ontdek je je missie, je roeping, je ideale werk en je passie. De overlap tussen bovenstaande vier vragen vormen namelijk jouw reden van bestaan. De oefening werkt het beste als je deze herhaalt. Denk bijvoorbeeld aan een aantal keer per jaar. De resultaten van de eerste keer moet je namelijk laten bezinken. Je moet gaan voelen wat deze nieuwe inzichten met je doen. Na het invoelen van bijvoorbeeld twee maanden, kun je dit nog een keer doen. Hierin kun je je gevoel van de afgelopen tijd meenemen. Bovendien kun je nieuw verkregen inzichten hierin meenemen. Zo kom je uiteindelijk uit bij het antwoord op je vraag: wat wil ik.

Wat wil ik

⭐ De reden van jouw bestaan is de overlap tussen datgene ❤️ waar je van houdt, 🌎 wat de wereld nodig heeft, 💰 waar je voor betaald kunt krijgen en 💪 waar je goed in bent.

🎯 Jouw missie is de overlap tussen datgene ❤️ waar je van houdt en 🌎 wat de wereld nodig heeft.
📱 Jouw roeping is de overlap tussen datgene 🌎 wat de wereld nodig heeft en 💰 waar je voor betaald kunt krijgen.
💼 Jouw ideale werk is de overlap tussen datgene 💰 waar je voor betaald kunt krijgen en 💪 waar je goed in bent.
🔥 Jouw passie is de overlap tussen datgene 💪 waar je goed in bent en ❤️ waar je van houdt.

Wat wil ik coaching

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om een antwoord op je vraag “wat wil ik” te krijgen. Neem dan vrijblijvend contact op met Hazeleger Coaching.

Wat wil ik gerelateerde vragen

Hieronder lees je een aantal gerelateerde vragen en artikelen met betrekking tot de vraag: wat wil ik? Staat dit in relatie tot jouw vraag? Klik dan op één van onderstaande artikelen.