Wat is mijn passie eigenlijk

Eén van de meest voorkomende vragen die ik krijg is: Wat is mijn passie eigenlijk? En dat is een belangrijke vraag. Dus in de video ga ik je precies laten zien hoe je je passie kunt vinden.

Voordat we beginnen wil ik graag iets ontkrachten. Dat namelijk maar één ding je passie kan zijn. Dat het voorbestemd is en dat we het alleen maar hoeven te vinden. Maar zo werkt het niet. Er zijn waarschijnlijk veel dingen die mogelijk je passie kunnen zijn. In feite is het heel goed mogelijk om meer dan één passie te hebben. Als je kijkt naar veel zeer succesvolle mensen, dan zul je zien dat dit over het algemeen het geval is.

2 stappen: wat is mijn passie eigenlijk

Er zijn maar twee dingen die je hoeft te doen om één van je passies te ontdekken. De eerste is dat je moet veranderen waar je je dopamine vandaan haalt. Dopamine is de chemische stof die wordt vrijgegeven door je hersenen en je motiveert om dingen te doen zonder dat je letterlijk van honger omkomt. Zelfs als er eten voor je neus staat. Het vrijkomen van dopamine gaat ook gepaard met plezier. Het probleem tegenwoordig is dat dopamine heel gemakkelijk te krijgen is. Het is goedkoop en het is overal in overvloed.

Vroeger meer creëren

Vroeger moesten we dingen doen om die dopamine te krijgen. Meestal betekende dat iets maken. Je moest een huis bouwen. Een mooi stuk aardewerk maken. Je moest uitgaan en zorg voor je gewassen. Terwijl je aan deze taken werkte, werd je overspoeld met dopamine en voelde je je goed gedurende het hele proces. Als je deze route volgde, zou je natuurlijk gepassioneerd worden over wat je ook deed.

Tegenwoordig meer consumeren

Maar tegenwoordig is het een beetje anders. We kunnen nu onze hersenen overspoelen met dopamine zonder dat we er veel voor hoeven te doen. Je kunt op het web surfen. Aflevering naar aflevering en serie naar serie op Netflix kijken. Je kunt ongelooflijk veel soorten lekker eten bestellen en laten bezorgen. Dit zijn de belangrijkste bronnen van dopamine voor de meerderheid van de mensen. Wat is er nu anders aan deze bronnen van dopamine in vergelijking met degenen die we gebruiken om het goed te krijgen? Dit zijn vormen van consumptie.

Onderscheid

Degenen die we vroeger gebruikten waren vormen van creatie. Dit is een zeer belangrijk onderscheid. Om iets je passie te laten zijn, dan moet dat voortkomen uit creatie. Als je het grootste deel van je dopamine uit een vorm van consumptie haalt, dan noemen we dat een verslaving. Je bent verslaafd aan tv kijken. Verslaafd aan het roken van sigaretten. Je bent verslaafd aan het eten van junkfood. Maar aan de andere kant als we de meerderheid van onze dopamine uit een vorm van creatie halen, dan noemen we dat passie. Je bent gepassioneerd door tekenen. Gepassioneerd door dansen. Je bent gepassioneerd door landbouw.

Wat is mijn passie eigenlijk

Stap 1 Wat is mijn passie eigenlijk

Dus het eerste en belangrijkste dat je moet doen om je passie te vinden, is je minder consumeren. Minder tv kijken, minder videogames spelen en minder junkfood eten. Wanneer je minder consumeert dwing je jezelf op zoek te gaan naar dopamine uit vormen van creatie. Dit is cruciaal voor je volgende stap.

Stap 2 Wat is mijn passie eigenlijk

Het tweede dat je moet doen om je passie te vinden, is jezelf blootstellen aan een verscheidene vormen van creatie. Dit geeft jezelf de kans om dopamine uit deze bronnen te krijgen. In plaats van vormen van consumptie. Nu is er geen mooie truc om deze dingen te vinden. Je moet het gewoon op de ouderwetse manier benaderen. Door dingen uit te proberen.

Maak een lijst

Dus wat ik je aanraad om te doen na het succesvol voltooien van stap nummer één, is het zoeken naar een lijst met hobby’s. Letterlijk op Google zoeken naar een lijst met hobby’s. Doorzoek Wikipedia en als je iets ziet dat zelfs maar op afstand interessant of leuk lijkt, schrijf het op. Maak een lijst. Dat is alles wat je hoeft te doen. Vraag jezelf af wat je als eerste zou willen proberen. Probeer slechts één van deze hobby’s tegelijk. Je moet jezelf voldoende tijd geven om te ervaren of je van deze hobby een passie kunt maken.

Als je met succes de eerste stap hebt gevolgd, namelijk het drastisch verminderen van de hoeveelheid dopamine die je krijgt uit van vormen van consumptie. Wat er daarna gebeurt, zou automatisch moeten gaan. Laten we zeggen dat je fotografie hebt gekozen Als je de tweede stap correct hebt gevolgd, dan ga je vanzelf onderzoek doen naar fotografie. Je zoekt en bekijkt een aantal video’s. Je begint te oefenen met een goedkope camera of je telefoon. Na een tijdje weet je het. Of je deze hobby echt leuk vond of niet.

Dit alles wordt gevoed door de dopamine die je niet langer krijgt van vormen van consumptie. Omdat je het nu krijgt van een vorm van creatie. Laten we zeggen dat je niet geïnteresseerd bent in fotografie. Dan hoef je alleen maar het tweede punt op je lijst te proberen. Als dat niet werkt, probeer dan het derde ding enzovoort, enzovoort.

Terug naar stap 1

Als je blijft merken dat je nergens in geïnteresseerd bent, dan is de kans groot dat je de eerste stap niet goed volgt. Je moet de hoeveelheid dopamine die je krijgt van vormen van consumptie nog meer vermijden. Nu weet ik dat dit overdreven simplistisch klinkt. Maar het vinden van een passie is niet zo moeilijk als mensen het laten lijken. Het enige wat je hoeft te doen is de hoeveelheid dopamine die je binnenkrijgt van consumptiebronnen te verminderen en jezelf toe te staan verschillende vormen van creatie te verkennen.

Ik was geïnteresseerd om meer te leren over videografie en film. Mijn doel is om uiteindelijk betere video’s voor je te maken in de toekomst. Lessen videobewerking leren me wat ik nodig heb om dat doel te bereiken.
Veel succes met het vinden van een antwoord op je vraag: wat is mijn passie eigenlijk.

Mijn persoonlijke verhaal

Vanaf jongs af aan deed ik al aan sport. Op mijn vijfde zat ik al op voetbal. Toen ik een jaar of zeven was heb ik twee weken lang op bed gelegen met zware hoofdpijn. Daar lag ik dan. Volledig in het donker. Ik kon namelijk geen licht verdragen. Na onderzoek van de dokter aan mijn bed en later in het ziekenhuis bleek dat ik een ruis aan mijn hoofdslagader had. Een aangeboren hartafwijking.

Na vele ziekenhuis bezoeken en onderzoeken ben ik uiteindelijk gedotterd. Toen bleek dat dit de ruis aan mijn hart niet verholpen had, moest ik een openhartoperatie ondergaan. Een heftige ingreep op zo’n jonge leeftijd. De operatie verliep gelukkig goed en hielp mij van mijn klachten af.

De zware narcose zorgde ervoor dat mijn conditie van top naar nul ging. In deze periode ging ik weer naar een elftal met een oudere leeftijdsklasse. Niet van de E1 naar de D1, maar van de E1 naar de D2. Dat was een flinke tegenslag. Ik moest herstellen. Ik wilde weer naar de D1. Met hard werken wist ik me terug te vechten naar de D1.

De jaren verstreken. Op mijn 17 ging ik naast voetballen ook fitnessen. Uiteindelijk ben ik rond mijn 22ste gestopt met voetbal. Later heb ik naast fitness nog twee jaar aan Jiujitsu gedaan en twee jaar getennist. Weer later ben ik naast fitness gaan hardlopen.

In deze jaren heb ik zelfs eens geprobeerd om te stoppen met sporten. Ik zat op een gegeven moment 5 tot 6 keer per week in de sportschool. Dat kostte me wel erg veel tijd. En wat leverde me het op? Anderen om me heen die sportten helemaal niet. Waarom zou ik dat niet kunnen.

Wat is mijn passie eigenlijk?

Na veel bank hangen, tv kijken en ander tijdverdrijf, begon ik me lamlendig te voelen. Dit was niks voor mij. Ik moet echt weer gaan sporten. Zonder dat ik me daarvan bewust was, is sporten mijn passie. Waarbij fitness en hardlopen in het bijzonder. Het kost me geen enkele tot nauwelijks moeite om te sporten en haal er veel voldoening uit.

Heerlijk die focus in en buiten de training. Het kunnen bouwen aan goede gezondheid, fitheid en er goed uit zien. Heerlijk die gewoonte en regelmaat. Passie en discipline hebben hierin een warme band. Ik doe het voor mezelf. Ik doe het met liefde. Met liefde voor mezelf.

Ik heb vertrouwen in het resultaat. Het geeft mij de kracht om door te zetten. Ook als het even tegen zit. Me te herpakken als ik even in verval zit. Mijn plezier in sport en met het resultaat voor ogen zijn mijn drijfveren. Mijn motivatie om door te gaan.

Neem contact op

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een antwoord te vinden op je vraag: wat is mijn passie eigenlijk? Mocht je er nou niet uitkomen, neem dan vrijblijvend contact op met Hazeleger Coaching.

Lees ook