Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap gaat over je vermogen om naar jezelf te luisteren en daarnaar te handelen. Luisteren naar de richting van je hart en de wijsheid van je lichaam. Handelen met een duidelijk doel voor ogen, daadkracht en doorzettingsvermogen.

Persoonlijk leiderschap

Je hart volgen

Luisteren naar de richting van je hart. Of anders gezegd: het volgen van je hart. Dat betekent dat je datgene gaat doen wat je écht heel leuk vindt. Je gaat datgene doen waar je écht naar verlangt. Doen wat je het liefste doet.

Goed luisteren vraagt om stilte, tijd, aandacht en de wil om te begrijpen. Stilte in de zin van niks anders doen dan luisteren. Vrij van afleidingen van mensen om je heen, televisie of social media. Vrij van alle gedachtes die door je hoofd schieten.

We hebben in de regel een druk bestaan met een opleiding, (bij)baan, sport, sociale verplichtingen, etc. Als we dan even niks hoeven dan zoeken we rust of afleiding in eten, drinken, gezelligheid, social media of Netflix. Dit is natuurlijk het tegenovergestelde van stilte, tijd, aandacht en de wil om te begrijpen. Al deze prikkels zorgen er bovendien voor dat je bovenkamer geen moment rust krijgt.

“In je hart vind je het geheim van je ware identiteit en je ware missie.”

Je tijd is beperkt. Dus verspil het niet door het leven van iemand anders te leiden. Laat je niet vangen door dogma’s. Dat is leven volgens de meningen van anderen. Laat het geluid van andermans mening niet luider worden dan je eigen innerlijke stem. En nog belangrijker. Heb de moed om je hart en intuïtie te volgen. Ze weten op de één of andere manier al wat je echt wilt worden. Al het andere is ondergeschikt.

Steve Jobs

Proactiviteit

Proactiviteit b

Je wil om te luisteren

Het begint daarom met je wil om te luisteren. Wil je tijd vrij maken om naar je hart, je gevoel ofwel je intuïtie te luisteren? Wil je datgene gaan doen wat je écht leuk vindt. Wens je datgene gaan doen waar je écht naar verlangt? Wil je doen wat je het liefste doet? Of vind je het goed zoals het is? De manier waarop je geleefd wordt en de afleidingen die je hebt.

Alles wat je doet waarbij je niet je hart volgt, is een ondermijning van je eigen leven. Je hebt daarbij niet de leiding over je eigen leven. Voldoening verruil je daarmee met genoegdoening. Compensatie in de vorm van bijvoorbeeld overmatig eten en drinken, sociale contacten, social media, Netflix, etc.

Maar waarom zou je luisteren? Niet luisteren werkt toch ook prima!?

Je gevoel wil je iets vertellen. Het wil richting geven aan jouw leven. Maar ben jij bereidt om te luisteren? Als je druk bezig bent met andere zaken, komt dat er niet van. Misschien denk je het wel te weten, maar ook dan is het belangrijk dat je regelmatig de afstemming zoekt met je gevoel.

Je kunt het vergelijken met een zelfrijdende auto, die vol zit met sensoren. Dit kun je vergelijken met het gevoel van de auto. Geef je aan dat je van A naar B wilt en schakel je daarbij het gevoel van de auto uit, kan kun je op je klompen aanvoelen dat het binnen de kortste keren mis gaat. Dit zelfde geldt als je niet regelmatig afstemt om je gevoel.

Wil je meer weten over luisteren naar je gevoel? Lees dan het artikel: Luisteren naar je gevoel.

“Je hart heeft gelijk want het klopt”

The best version of yourself