Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven? Vind zin in je leven met 4 vragen van het Ikigai-model.

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke ikigai. De reden waarom het de moeite waard is om voor te leven. Achter het Ikigai-model gaat niet alleen een filosofie uit het Verre Oosten schuil, maar ook een algemene houding en oriëntatiehulp voor meer geluk en kwaliteit van leven. Het model helpt bij vragen als: Waar word ik blij van? Waar wil ik me ontwikkelen? We leggen uit hoe het Ikigai-model werkt, hoe je het professioneel of privé kunt gebruiken en hoe je er je voordeel mee kunt doen…

Inhoud: dit staat je te wachten

 • Definitie: wat is het Ikigai-model?
 • Ikigai-modelconstructie: de kruising van geluk
 • Ikigai-model: hoe doe je dat?
 • Toepassingsgebieden van het Ikigai-model
 • Voordelen van het Ikigai-model

Definitie: wat is het Ikigai-model?

Het woord Ikigai komt uit het Japans en bestaat uit “iki” voor leven en “gai” voor waarde. Ikigai kan vertaald worden als “waarde van het leven” of “waard om te leven”. Om het terloops te zeggen, Ikigai kan ook worden opgevat als “wat de moeite waard is om voor te leven” of “de vreugde van het leven”. Het doel van het model is niets minder dan de zin van het eigen leven te vinden, er zin aan te geven – en zo absolute vervulling en bevrediging te bereiken.

Hiervoor hanteert het Ikigai-model vier centrale vragen:

 • Waar hou ik van? (Enthousiasme)
 • Waar ben ik goed in? (Talent)
 • Waar word ik voor betaald? (Waarde)
 • Wat heeft de wereld nodig? (Vereiste)

De kruising van deze vier gebieden is de Ikigai – de ideale staat. Het symboliseert de zin van je leven. Degenen die erin slagen deze centrale staat van het Ikigai-model te bereiken, worden gevolgd door geluk en tevredenheid.

Ikigai verlengt het leven

Het idee van de Ikigai is ontwikkeld op het Japanse eiland Okinawa. Er wonen niet alleen bijzonder gelukkige mensen, maar ook bijzonder gezonde en oude mensen. Opmerkelijk is dat er geen woord is voor “pensioen” of “gepensioneerde” op het eiland – Ikigai betekent: “Wat is het waard om ‘s ochtends voor op te staan.” En dat is wat de mensen van Okinawa doen tot op hoge leeftijd. Je blijft actief. Maar zonder spanning.

Ikigai verhoogt de kwaliteit van leven en de levensverwachting. Maar het betekent voor iedereen iets anders. Uiteindelijk is dit een persoonlijk proces van zelfreflectie om de eigen individuele Ikigai-staat te vinden en te bereiken.

Ikigai-modelconstructie: de kruising van geluk

De structuur van het Ikigai-model volgt vier thematische complexen, die zowel werk- als privégebieden (en vragen) omvatten of kunnen worden overgedragen. Bijvoorbeeld als je een hobby zoekt waar je goed in bent en van houdt. We doorlopen de gebieden in volgorde:

1. Passie

De centrale vraag: waar hou ik van?

Bedenk wat je uren zou kunnen doen zonder moe te worden. In welke dingen verlies je de tijd uit het oog? Waar geniet je echt van? Wat kun je met veel enthousiasme aan anderen vertellen? Dit kunnen hobby’s zijn, maar ook het werk. Verdere vragen uit dit gebied van het Ikigai-model zijn:

 • Wat inspireert mijn enthousiasme?
 • Wat doe ik graag in mijn vrije tijd?
 • Waar praat ik het vaakst over?
 • Welke passie heb ik al jaren?
 • 2e taak (missie)
 • De centrale vraag: wat heeft de wereld nodig?

Misschien is er iets waar je diep van overtuigd bent. Iedereen heeft waarden en idealen in zich – sommigen zijn toegewijd aan de strijd tegen milieuvervuiling, anderen zijn vooral bezig met dierenwelzijn. Weer anderen zetten zich in voor consumentenbescherming of doen vrijwilligerswerk als voetbalcoaches. Er zijn ook oriëntatievragen hier:

 • Welke waarden vertegenwoordig ik?
 • Waar wil ik voor werken?
 • Welke problemen wil ik oplossen?
 • Wat wil ik veranderen in de wereld?
 • Wat wil ik bereiken of achterlaten?

2. Roeping

De kernvraag: waar ben ik goed in?

We kunnen de vraag niet altijd zelf beantwoorden. Soms zien anderen onze grootste talenten en sterke punten veel beter – ook omdat sommigen te zelfkritisch zijn. Als je hiermee vastloopt, vraag dan (welwillende) collega’s en vrienden om een ​​beoordeling. Bij het zoeken naar de beste vaardigheden helpen deze vragen ook:

 • Wat is voor mij bijzonder gemakkelijk?
 • Welke eigenschappen bewonderen anderen in mij?
 • Wat is voor mij bijzonder gemakkelijk?
 • Welke vaardigheden zou ik altijd snel kunnen leren?

3. Beroep

De hamvraag: waar word ik voor betaald?

Idealiter is de overlap tussen roeping en beroep bijzonder groot. We zijn meestal bijzonder goed in wat we regelmatig doen. Omgekeerd: voor waar je bijzonder goed in bent, kun je misschien om geld vragen. Niet voor niets maken sommige mensen van hun hobby hun beroep. Vragen over dit aspect in het Ikigai-model zijn:

 • Wat is mijn taak?
 • Met welke verdiensten krijg ik mijn geld?
 • Welke andere inkomstenbronnen heb ik?
 • Welke vaardigheid kan ik gebruiken om geld te verdienen?

Alle vier thema’s en cirkels overlappen elkaar als een bloem. Op het snijpunt van twee aangrenzende cirkels kun je al zien welke behoefte je vervult. De ideale staat van Ikigai wordt bereikt als je iets hebt waarin alle gebieden samenkomen: je brandt ergens voor, waar je goed in bent, wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt. Zeg: je kunt er je brood mee verdienen.

Ikigai-model: hoe doe je dat?

Nu ken je de verschillende gebieden en gerelateerde vragen van het Ikigai-model. In de volgende stap laten we je zien hoe je het Ikigai-model gebruikt en wat belangrijk is. De tips hiervoor:

Analyse

Pak een vel papier en doorloop bovenstaande vragen. Neem je tijd. Alleen als je grondig en eerlijk tegen jezelf bent, zul je je ikigai vinden. Denk ook aan vaardigheden die je wel hebt, maar nog niet hebt gebruikt. Hoe nauwkeuriger de zelfreflectie, hoe dichter je bij de ideale staat komt. Ga daarbij actief op zoek naar overlappingen tussen verschillende onderdelen van het Ikigai-model.

Doelwit

Idealiter heb je door bovenstaande analyse één doel voor ogen, je persoonlijke Ikigai, die alle gebieden verenigt. Maak dit doel zo specifiek mogelijk en plan hoe je het kunt bereiken. Is het een baan? Bedenk dan hoe je het kunt krijgen en wat je ervoor nodig hebt.

Netwerken

Werk samen met andere mensen die jouw passie delen. Ook als de voordelen niet direct zichtbaar zijn, loont het. De contacten zijn inspirerend, bij problemen heb je sneller contactpersonen en achterban.

Doorzettingsvermogen

Laat je niet tegenhouden door tegenslagen. Een nederlaag hoort bij het leven. Dit kan betekenen dat je een geplande zelfstandige activiteit voorlopig (!) on hold moet zetten omdat je geen financiële middelen heeft. Het vinden en bereiken van je Ikigai betekent hard werken, geduld en doorzettingsvermogen – maar het is het waard. Altijd.

Toepassingsgebieden van het Ikigai-model

Op het eerste gezicht lijkt het alsof je alleen profiteert van het Ikigai-model bij het kiezen van een carrière. Maar dat zou te kort zijn geweest. In feite is Japanse wijsheid geschikt voor alle situaties waarin je duidelijk wilt zijn over jezelf en je doelen. Bijvoorbeeld in een betekeniscrisis zoals de midlifecrisis of na een noodlot en wanneer het leven radicaal verandert. Of – heel eenvoudig: als je acuut ontevreden bent met je leven.

Zoek naar betekenis

Zingevingscrisissen of burn-out kunnen ertoe leiden dat ons privé- en professionele leven moet worden gereorganiseerd. Wat zijn de nieuwe prioriteiten? Compromis ten gunste van de gezondheid kunnen bijvoorbeeld leiden tot zelfgekozen terugschakelen.

Omwentelingen

Er zijn altijd situaties van ontreddering in het leven. Bijvoorbeeld na een beëindiging of een algemeen verlies van controle. Zo ook als je op zoek bent naar een professionele heroriëntatie en hebt besloten je oude baan op te zeggen. In al deze gevallen geeft het Ikigai-model je een nieuwe oriëntatie.

Potentiële analyse

Young professionals worden vaak geconfronteerd met de vraag wat te doen na school. Onzeker over de eigen competenties, kan het Ikigai-model worden gebruikt om potentieel te analyseren. Daarbij wordt niet alleen de eigen kracht bepaald, maar wordt een holistische benadering nagestreefd.

Zelfcoaching

Het Ikigai-model kan ook worden gebruikt als hulpmiddel voor zelfcoaching. Bijvoorbeeld als je denkt dat je jezelf wilt en kunt ontwikkelen. Hier kan het een prachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke ontwikkeling.

Voordelen van het Ikigai-model

Het voordeel van het Ikigai-model is niet om een ​​lang, maar vooral een vervuld leven te vinden. Wat is er leuker dan iets vinden dat de moeite waard is om ‘s ochtends voor op te staan? En veel beter: met het Ikigai-model kom je dichter bij je droom van zelfrealisatie.

Ikigai betekent niets minder dan zin geven aan het leven. Dat klinkt als een enorm, onbereikbaar doel. Maar dat is het niet, integendeel: in principe is het heel eenvoudig – en dat maakt het model zo pakkend en ingenieus. Degenen die streven naar meer voldoening kunnen hun eigen geluk ontdekken met slechts vier eenvoudige vragen en het Ikigai-model …

Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven

Wil je meer weten over: Hoe kom ik erachter wat ik wil in mijn leven? Neem dan contact op met Hazeleger Coaching.

Lees ook