Doel in je leven

Vandaag ga je leren hoe je je Ikigai kunt vinden. Dus wat is Ikigai? Ikigai is een Japans begrip dat zich grofweg vertaalt naar je reden van bestaan. Veel mensen brengen Ikigai in verband met het vinden van een doel in je leven. Maar het is geen doel op zich. Het is een ontdekkingsproces.

Je kunt je Ikigai vandaag wel of niet vinden. En dat is oké, want het hele punt van deze oefening is om gewoon te beginnen. Waarom zou je jouw Ikigai willen vinden? We willen allemaal gelukkig zijn, maar de meesten van ons hebben geen idee wat we willen doen. Het vinden van je Ikigai betekent dat je een doel in je leven hebt dat niet alleen je verlangens vervult, maar ook de behoeften van de wereld. En als het iets is waar je van houdt, wil je het natuurlijk elke dag herhaaldelijk doen.

De aanbevolen tijd voor deze oefening is 30 minuten. Probeer tijdens het schrijven niet te veel tijd te besteden aan nadenken. Schrijf gewoon op wat er in je opkomt. Je kunt deze oefening ook met je vrienden doen, maar praat er niet met hen over voordat iedereen de oefening heeft voltooid. Vergeet niet één persoon aan te wijzen om vragen voor te lezen. Klaar? Laten we beginnen.

Stap 1. richting het doel in je leven

Pak een notitieboekje en trek een horizontale lijn over twee pagina’s. Dit verdeelt de pagina’s namelijk in vier secties. Het vertegenwoordigt de vier hoofdcirkels in het Ikigai-diagram.

Stap 2. richting het doel in je leven

Begin bij het gedeelte linksboven, schrijf deze koppen in elk gedeelte op. En ga tegen de klok in.

 • Waar hou je van?
 • Waar ben je goed in?
 • Waarvoor kun je betaald krijgen?
 • En wat heeft de wereld nodig?

Vervolgens kun je de secties één voor één gaan vullen. Probeer ongeveer 3 tot 5 minuten te nemen om elke sectie te voltooien. Laten we beginnen met de makkelijkste sectie:

Waar hou je van?

Hier zijn enkele aanwijzingen die je helpen om na te denken. Aarzel niet op de video te pauzeren om ernaar te verwijzen.

 • Wat gaat je nooit vervelen?
 • Waar ben je in de loop van de tijd altijd toe aangetrokken?
 • Wat zorgt ervoor dat je in de flow komt, dat je vergeet te eten en te drinken, als je da doet?

Als je klaar bent, kun je naar het volgende gedeelte gaan.

Waar ben je goed in?

 • Welke vaardigheden heb je getraind?
 • Waar schakelen mensen jou voor in?
 • Waarin wil je goed worden?
Doel in je leven

Waarvoor kun je betaald krijgen?

 • Waar ben je in het verleden voor betaald?
 • Wat zou je doen als je niet je huidige baan zou hebben?
 • Waar wil je voor betaald krijgen?

Wat heeft de wereld nodig?

Tenslotte is dit een sectie die de meeste mensen het moeilijkste vinden om te beantwoorden. Laten we het een beetje veranderen, zodat het niet zo overweldigend is. Denk aan jouw wereld in plaats van wat de wereld nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan je directe samenleving en gemeenschap. De realiteit waar je in leeft.

 • Hoe zijn de mensen, wat hebben ze nodig?
 • Hoe kun je bijdragen aan het creëren van een positief effect om je heen?

Oké! Bekijk alle secties en kijk of er iets is dat je wilt toevoegen. Zo niet, dan gaan we verder met het leukste deel van deze video: Je Ikigai vinden. Het is heel eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen, is namelijk één ding vinden dat in alle vier de secties voorkomt. In dit geval zou dat zijn betekenisvolle verhalen schrijven. Gefeliciteerd! Je hebt je doel in je leven gevonden!

Maar het is niet altijd zo eenvoudig, toch? We vinden onze Ikigai niet allemaal meteen nadat we dit voor het eerste hebben gedaan. Sommige zullen dagen duren, anderen kunnen bijvoorbeeld maanden duren. En dat is allemaal prima. Onthoud dat het vinden van je Ikigai een constant proces is. Neem je tijd. Stel jezelf moeilijke vragen en beantwoord ze eerlijk. Sta altijd open om nieuwe dingen te proberen, want je weet pas hoeveel je van iets houdt als je het daadwerkelijk doet. Je doel in je leven staat niet voor altijd vast. Dus voel je vrij om deze oefening zo vaak te doen als je zelf wilt en blijf verschillende mogelijkheden verkennen. Hopelijk vind je je Ikigai.

Neem contact op over het doel in je leven

Wil je meer weten over het vinden van het doel in je leven. Neem dan vrijblijvend contact op met Hazeleger Coaching.

Lees ook voor het doel in je leven